Yeni yapılan bir araştırma ile, tüp bebek tedavisi sırasında diyet içecekler tüketmenin hamile kalma ihtimalini düşürdüğü ortaya çıktı. American Society for Reproductive Medicine tarafından düzenlenen kongrede sunulan çalışmada, yapay tatlandırıcılar veya şeker yerine geçen diğer maddelerin embriyonun deforme olmasına neden olduğu vurgulandı. 

Araştırmacılar, 2 yıl boyunca tüp bebek tedavisi gören kadınlardan alınan 5 bin 548 yumurta hücresini inceledi.

Yumurtalarda şekil bozukluğu olup olmadığına ve sperm tarafından döllenen yumurtadaki değişime bakıldı.

SONUÇ: Diyet ve şekerli içecek tüketen kadınların problemli yumurta üretme oranının daha yüksek olduğu saptandı.Ayrıca yüksek miktarda yapay tatlandırıcıya maruz kalan kadınların embriyolarında da bozukluklar olduğu ve bu embriyoların rahme yerleştirme işlemlerinin genellikle başarısız olduğu gözlemlendi. 

Diyetisyen Gülçin IŞIK

Yorum Yapın:

*

E-posta hesabınız yayınlanmayacak.

Randevu ve Sorularınız için        444 9 149